Digitális hangrögzítés

Digitális hangrögzítőkkel a munkahelyek telefon vonalai, konferencia vagy tőzsde termek mikrofonjai, diszpécser szolgálatok rádiótelefon csatornái stb. folyamatos üzemben, felügyelet nélkül rögzíthetők. A digitális hangrögzítők a hagyományos magnetofonokkal ellentétben tárolásra nagy kapacitású adathordozókat használnak, így jelentősen csökken az az idő, amit folyamatos üzem esetén az üzemeltetőnek a berendezéssel foglalkoznia kell.

Ha egy irodában van pl. 4 telefonvonal, és a beszélgetések összesített ideje 1.5 óra / telefonvonal / nap, még a legkisebb kapacitású (2100 óra tárolási idő) CCRL hangrögzítő merevlemezén is közel 1 évnyi hanganyag tárolódik. Az automatikus körforgó tárolású működés miatt a tárolás semmilyen beavatkozást nem igényel. Ha ennél hosszabb tárolási idő szükséges vagy az archiválás biztonságának növelése a cél, a hangrögzítők automatikus mentés funkcióját használva a korszerű adathordozókon a felvételek évekre megőrizhetők, és az üzemeltető feladata mindössze az adathordozók cseréjére korlátozódik.

Mivel az utóbbi években az árak csökkenése mellett nagyságrendekkel nőtt a tároló adathordozók kapacitása, a digitális hangrögzítők piacán is az ár/teljesítmény mutató jelentős csökkenése tapasztalható. A Windows alapú CCRL hangrögzítők képesek kezelni ezeket a korszerű, tárolási és mentési (backup) célokra jól használható nagy kapacitású adathordozókat (pl. DVD, USB buszos külső HDD, pendrive stb.).

A digitális hangrögzítők az ISDN30 / ISDN2 (PRI / BRI ISDN) digitális telefon fővonalak és alközpontok digitális mellékeinek adatforgalmából közvetlenül kiolvassák és tömörítik a beszélgetéseket, ill. az analóg telefon fővonalak és mellékek, egyéb analóg jelforrások (pl. mikrofon, rádió) jeleit mintavételezik, digitalizálják és tömörítik. A tömörített adatokat a számítógép merevlemezén, file-ok formájában tárolják. (Bármilyen analóg jelforrásból származó jel megfelelő illesztés után digitalizálható és eltárolható.)

A tömörítés nélküli digitális PCM minták másodpercenként 64 KBit adatmennyiséget jelentenek. Hangrögzítőink speciális ADPCM tömörítés után 36 / 16 / 8 KBit/sec-re csökkentik a másodpercenként tárolandó adatmennyiséget (jó telefonos hangminőség, egyben helytakarékos adattárolás). A merevlemezek kapacitásának növekedése, az ár/kapacitás arány javulása, és az a tény, hogy a Windows rendszerben nincs gyakorlati jelentőségű kapacitáskorlát, lehetőséget teremt a jobb hangminőséget adó 36 KBit/s-os tömörítés használatára is.

A Windows rendszerben kezelhető merevlemez kapacitások elvi határa jóval felette van a DOS-os határnak, és a jelenleg olcsón beszerezhető merevlemez kapacitások is már sokkal nagyobb tárolóterületet biztosítanak, ezért a felügyelet nélküli, körforgó tárolást megvalósító hangrögzítők megőrzési ideje jelentősen megnőtt. A DOS-os hangrögzítők max. 4.600 óra tárolási ideje (16 KBit/s, 7.2 MByte/óra), pl. a professzionális CCRL Pro hangrögzítőknél 4 db 500 GByte-os merevlemezzel 120.000 órára nőtt (36 KBit/s, 16.2 MByte/óra), miközben a hangfelvételek minősége még javult is.